Home Geld met je site Google AdSense Wat is Google AdSense ?
Wat is Google AdSense ?

Google AdSense is een advertentieprogramma van Google. Zowel kleine als grote websites en adverteerders kunnen er gebruik van maken, omwille van de eenvoud van het systeem. Het AdSense netwerk is een PPC netwerk. Websites registreren zich bij AdSense, en kunnen dan gesponsorde koppelingen op hun pagina’s plaatsen.

Er zijn twee manieren waarop Google advertenties plaatst : enerzijds naast en boven de organische zoekresultaten van de Google zoekrobot zelf, anderzijds op pagina's van de websites in het AdSense netwerk.

Adverteerders

Een adverteerder kiest sleutelwoorden uit waarrond hij wil adverteren. Als hij alleen op de pagina’s van Google zelf wil staan, verschijnt zijn advertentie telkens iemand op die sleutelwoorden een zoekactie uitvoert. Per klik op zijn advertentie betaalt hij dan een bedrag aan Google.

Als hij ook op de websites in het AdSense netwerk wil verschijnen, komt zijn advertentie op die pagina’s te staan waarvan Google na analyse van de inhoud heeft vastgesteld dat het voor de gekozen sleutelwoorden een relevante pagina is. Wanneer iemand op deze link klikt betaalt de adverteerder een bepaald bedrag aan Google, en Google keert een deel (ongeveer 70%) hiervan uit aan de website waar op de advertentie werd geklikt.

Adverteerders betalen normaal gesproken dus per klik (CPC). Sinds juni 2005 werkt Google ook met betaling per vertoning (CPM). Adverteerders kunnen bij populaire zoektermen tegen elkaar opbieden rond sleutelwoorden. Wie het hoogste bedrag biedt komt dan op de prominentste plaats bij de zoekresultaten rond dat sleutelwoord. Eigenlijk is het dus een veiling-systeem van posities voor advertenties.

Websites

Zoals gezegd kunnen websites ( ook wel ‘publishers’ genoemd ) zich aanmelden bij het AdSense-programma. De websites kunnen zelf beslissen waar op hun site de advertenties verschijnen, hoe groot de advertenties zijn en of het tekst- of beeldadvertenties zijn. De advertenties die verschijnen zouden dan dus relevant moeten zijn rond de inhoud van de pagina.

Op een webpagina over computerspelletjes zouden dus advertenties over games moeten verschijnen. Natuurlijk gebeurt de analyse van de inhoud van de pagina’s niet altijd feilloos, zodat er soms wel irrelevante reklame op je site terecht komt.

Klikfraude

Het is natuurlijk verleidelijk om een website te beginnen, er Google AdSense op te plaatsen, en als een gek op de links op je site te beginnen klikken. Je zou dan in principe gewoon door op de links op je site te klikken geld kunnen verdienen. Google treedt daarom hard op tegen fraudeurs. Zowel door automatische als manuele analyse worden sites in het AdSense netwerk gecontroleerd op deze klikfraude.

Van zodra klikfraude wordt geconstateerd, doordat er bijvoorbeeld veel kliks van hetzelfde ip-adres komen, wordt de publisher uit het AdSense-programma verbannen en verliest hij al zijn nog niet uitbetaalde inkomsten. Verder communiceert Google niet open over fraude, klachten worden niet in behandeling genomen en geweigerde nieuwe aanmelders krijgen regelmatig de reden van hun afwijzing niet te horen.


 
5 + 8 =
 

Verdien meer met je website