Home Ontwerp je site ASP Wat is ASP ?
Wat is ASP ?

ASP (Active Server Pages) is een door Microsoft ontwikkelde technologie, om dynamisch webpagina's te genereren op de server na aanvraag van een bezoeker. Met dynamisch wordt dus bedoeld dat de pagina's zoals de gebruiker ze in zijn browser te zien krijgt elke keer opnieuw wordt opgebouwd.

Op deze manier kan actuele informatie deel uitmaken van een pagina. 'Actueel' kan zelfs betekenen dat de informatie pas beschikbaar komt nadat de HTML al bepaald is.

De server stuurt dan veranderingen door naar pagina’s die de veranderde gegevens bevatten, en die worden dan live aangepast op het scherm van de persoon die de pagina open heeft staan.


Dit alles staat dus tegenover statische webpagina's, waarbij de HTML code ooit is aangemaakt, en de gebruiker steeds dezelfde versie te zien krijgt. ASP pagina’s hebben de extensie .asp . De laatste versie van ASP heet ASP.NET.


Definitie


ASP is een technologie en dus geen programmeertaal. Je kiest binnen ASP voor een programmeertaal. In de meeste gevallen is dit VBScript, omdat dit de standaard taal is, maar je kan bijvoorbeeld ook JScript gebruiken.

In principe kan ASP alle scripttalen ondersteunen als de daarbijhorende interpreter op de webserver is geïnstalleerd.

ASP wordt gebruikt samen met een database op de server waarin variabele gegevens worden opgeslagen. Een ASP-applicatie bestaat uit een aantal samenhangende webpagina's. Deze pagina's kunnen gebruikmaken van dezelfde cookies.

ASP zet een session-cookie om het mogelijk te maken gegevens van een bezoeker in dezelfde website bij te houden. Deze gegevens worden op de webserver als tijdelijke sessievariabelen bijgehouden, bijvoorbeeld om te onthouden of een bezoeker is ingelogd.

Vanaf 2002 ontwikkelt Microsoft de opvolger van ASP in de vorm van ASP.Net. Belangrijke concurrenten van ASP zijn Java Server Pages en PHP.


 
4 + 7 =
 

Verdien meer met je website